Det 20. århundrede. Hvad er musik?


Her kan I se videoen: "Hvad er musik?"


Tolvtonemusik:


Tolvtonemusik går ud på, at man skriver et stykke musik på 12 toner med alle intervaller. De 12 toner er en række som kan omvendes og spilles på leder og kanter. Her er et eksempel: Rækken "Grundrække" (G) har en bestemt form. Rækken "Krebs" (K) er bare "Grundrække" baglæns. Det samme gælder for rækkerne "Omvending" (U) og "Omvendingskrebs" (UK). Tolvtoneteknikken er også kendt for at der ikke er nogen toner der er vigtigere end andre. Dermed ingen højdepunkter. Hver gang man skriver en ny tolvtonerække, er det en ny form. Man må altså selv bestemme hvornår de forskellige intervaller skal placeres. Når man skriver denne form for musik, er det vigtigt, at man ikke gentager den samme tone, før den første tolvtonerække er spillet.

Et andet ord for tolvtonemusik er dodekafoni. "Dodeka" betyder 12 på græsk.
Der er ingen faste fortegn i tolvtonemusik. Det gør det hele mere frit fordi man derfor regner med den kromatiske skala.
Hauer udviklede teknikken i 1919 og Schönberg fandt ud af metoden i 1920.
Schönbergs rækker har et højt atonalt spændingsindhold på grund af de stærke dissonanser.
Bergs rækker har til gengæld meget tonale felter på grund af konsonerende intervaller.
Weberns rækker er ofte meget konstruerede og har tætte relationer i deres indre struktur. Han var god til at blande alle mulige former sammen og dermed skabe et flot konstrueret stykke musik.


Hørelære i fremtiden: 


Cage’s syn på lyde, musik og instrumenter sætter virkelig tankerne i gang hvad angår fremtidens musik, lyde og instrumenter. Hvordan kommer fremtidens kvartetter til at lyde? Bliver det bare en masse bankelyde? Kommer vi til at stoppe med at spille normalt på de traditionelle instrumenter? Måske. Måske ikke.




Tæt op ad det spørgsmål kommer også hvordan fremtidens hørelære kommer til at være. Der bliver ved med at komme nye og mere sindssyge rytmer og intervaller. Kommer vi til at høre kvarttoner om 100 år eller en 4/4 takt med 17 slag i? Går de gamle metoder af mode til fordel for de nye? Kan man forudse dette? Nej… Men vi kan se tilbage i tiden til dengang det nye nodesystem kom til og hvordan stilarterne skiftede og deraf konkludere at chancen for at vi om 200 år lytter til noget komplet andet end i dag er ret så stor. Men måske gør det ikke så meget. Vi er alligevel ikke i live til at opleve det. Vi kan kun forestille os alle de nye navne for intervaller med kvarttoner osv.


Det 20. århundrede
Hvor går grænsen mellem musik og performance?


Musik er i dag en kæmpe del af vores hverdag. Det er ikke længere noget, kun de fine kan få i store mængder, men noget alle kan få. Overalt bliver der afholdt konkurrencer, koncerter, teaterforestillinger og musicals. Og de fire er kun nogle få af alle de forskellige genre der findes.  Uanset hvilken genre man vælger indenfor musikken, vil der altid være en eller anden form for performance med. 
Opera har meget med både musik og performance at gøre, da det jo er sang og teater. 
Vi tror at grunden til at de to altid har hørt sammen er, at både musik og performance har så meget med sanser og følelser at gøre. En anden grund er, at performance er med til at gøre musik interessant og omvendt.  
Omvendt kan man også se på det som to vidt forskellige ting. Musik i sig selv er jo for det meste også spændende, smukt og interessant og vækker dine sanser og følelser. Og performance i sig selv kan også give dig indtryk og få dig til at se kritisk eller mere positivt på hverdagen. 






Ingen kommentarer:

Send en kommentar